Hat dolog, amit a maradványértékek nyomon követésével nyerhet

A maradványértékek nyomon követése számos előnyt kínál az autóipar minden szereplőjének, a kockázatok hatékony kezelésétől az új modellek kereskedelmi teljesítményének optimalizálásáig.

A maradványértékek nyomon követésének előnyei

1. Az üzleti és kereskedelmi ügyfelek számára vonzó személygépkocsi- és könnyűhaszongépjármű-modellek létrehozása

A maradványértékeket befolyásoló tényezők megértése segíthet Önnek abban, hogy jobban pozicionálja a piacra kerülő új modelljét.

Átfogóbb képet kaphat versenytársai tevékenységeiről, és megtalálhatja annak módját, hogyan tűnhet ki versenytársai közül. Adataink alapján átfogó ismeretekkel fog rendelkezni, így be fogja tudni mutatni flottaüzemeltető ügyfeleinek, miért jobb az Ön modellje a versenytársakénál.

Mi befolyásolja az autók és könnyű haszongépjárművek maradványértékeit?

 

2. A különböző műszaki adatok maradványértékekre gyakorolt hatásainak megértése

A különböző járműmárkák és -modellek amortizációs üteme eltérő. A maradványértékeket ezenkívül számos egyéb tényező is befolyásolja, például a felszereltség, a szervizelési ütemterv és így tovább. Eszközünk lehetővé teszi, hogy megnézze, milyen hatással van a maradványértékre, ha egy jármű specifikációját különböző funkciókkal egészíti ki.

Az OEM-ek számára értékes információkat nyújt arról, hogyan kell a járművek műszaki adatait úgy meghatározni, hogy azok a flottavásárlók és a kereskedők számára is kivételesen vonzóak legyenek. Továbbá lehetővé teszi a flottakezelők számára, hogy a megfelelő műszaki adatokkal rendelkező járműveket szerezzék be, hogy maximalizálni tudják az eladási értéküket.

3. Árképzési stratégia kialakítása

A maradványérték-eszközünk által nyújtott részletes piaci információk lehetővé teszik az autógyártók és viszonteladók számára, hogy valóban versenyképesen árazzák be járműveiket.

Az OEM-ek kidolgozhatják, milyen szintű specifikációkkal kell felszerelniük a járműveket, ahhoz, hogy kategóriájukban jobban teljesítsenek a konkurenciánál. A kereskedők pedig kedvezőbb árakat kínálhatnak, ami segíthet csökkenteni az árengedmények szükségességét.

4. A flotta leendő járműösszetételének meghatározása

A maradványérték-eszközünk segít a flottakezelőknek abban, hogy megértsék az általuk beszerzett járművek teljes élettartamra szóló értékét.

A flottából történő kivonáskor realizálható érték ismeretében a vásárló olyan járműveket szerezhet be, amelyek a lehető legnagyobb profitot generálják, és amelyekkel a vállalat alkalmazottai is elégedettek lesznek.

Azáltal, hogy a flottakezelő pénzt takarít meg a vállalkozásának és/vagy a vártnál magasabb felszereltségű vagy több prémiumkategórás járművet tud beszerezni, természetesen a saját értékét is növeli a munkáltatója szemében.

5. Információk a flottából kivonás idejéről és helyéről

Számos, több piacon is jelen lévő flottaüzemeltető jobb újraértékesítési megtérülést érhet el az adott országban lévő flottája esetében, ha saját piaca helyett egy másik piacon értékesíti tovább. Adataink segíthetnek a vállalatoknak abban, hogy ne maradjanak le ilyen lehetőségekről.

Vegyük példaként az X flottatársaságot, amely jelenleg spanyol flottájának nagy részét Németországban értékesíti tovább, mivel ott magasabb megtérülést érhet el. Eszközünk azonban azt mutatja, hogy ha flottája bizonyos szegmenseit inkább Franciaországban értékesítené tovább, akkor mintegy 5%-kal magasabb megtérülést érne el.

Az X flottatársaság egy év alatt 10 000 egységet von ki a flottából, egységenként átlagosan 15 000 euró maradványértékkel. Ha azonban a flottájuk mindössze 15%-át vonnák ki Franciaországban (egységenként további, 750 eurós maradványértékkel), akkor az évente további 1 125 000 eurót jelentene.

Egy 145 ezer eurós franciaországi befektetéssel a vállalat minden elköltött euró után 7,75 eurós befektetési megtérülést érne el, ami igen jelentős, 676%-os megtérülést jelent.

Eszközünk segíthet a flottatulajdonosoknak az újraértékesítéssel kapcsolatos kockázatok azonosításában a flotta továbbértékesítésekor azáltal, hogy nyomon tudják követni a trendeket, és azoknak megfelelően tudják módosítani portfóliójukat.

Ha például az adatok azt mutatják, hogy a dízelüzemű járművek piaca évente egy bizonyos ütemben zsugorodik, akkor mérsékelheti veszteségeit azzal, hogy csökkenti a dízelüzemű járművek arányát portfóliójában, és helyettük benzines vagy más üzemanyagtípussal üzemelő járművekre vált.

6. Kockázatkezelés

A maradványértékek megértése kritikus fontosságú az autóipari ellátási lánc minden szereplőjét érintő kockázatok megértéséhez.

Egy vállalkozásba beszállni kívánó befektetőként vagy vezetői csapatként a vállalkozás flottaértékének részletes ismerete segíthet abban, hogy reálisabb álláspontot képviseljen az adott eszközzel kapcsolatban.

Az OEM-ek a maradványértékekkel kapcsolatos információk segítségével arra ösztönözhetik a kereskedőket, hogy minden szereplő javára versenyképesebb árakat határozzanak meg ahelyett, hogy árengedményeket tennének, és így potenciálisan „felhígítanák” a piaci értékeket.

 

A flottakezelők eszközünkkel folyamatosan nyomon követhetik az általuk karbantartott összes jármű maradványértékét, hogy ne fizessenek többet a kelleténél, és kiigazítsák az értékeket a flotta életciklusa során. A flotta értékének rendszeres nyomon követésével és ismételt előrejelzésével kezelni tudják a jelenlegi és jövőbeli kockázatokat.

A jármű maradványértékének alaposabb és részletesebb ismerete révén a pénzügyi társaságok a lehető legjobb finanszírozási ajánlattal kereshetik meg az ügyfelet, ugyanakkor a kockázat fedezetét is biztosíthatják számára. Továbbá azok a pénzügyi társaságok, amelyeknek jelentést kell tenniük az FSA-nak arról, hogy mekkora kockázat rejlik portfóliójukban, a maradványértékeket használhatják kockázati stratégiájuk igazolásához.

Hogyan segíthetünk a maradványértékek nyomon követésében?

A maradványérték-figyelőt (Residual Value Monitor) úgy tervezték, hogy segítsen jobb döntéseket hozni a teljes flottára vonatkozó készletekkel kapcsolatban.

FEDEZZE FEL MARADVÁNYÉRTÉK-FIGYELŐNKET